„Un copil activ este un copil fericit, care va ști să facă față imprevizibilului!” | Larisa Popa, kinetoterapeut

În ultima perioadă, am observat cu toții cât sunt de importante mișcarea și activitatea în aer liber, atât pentru noi, cât și pentru cei mici. Restricțiile și îngrădirea, din lunile care au trecut, ne-au făcut să realizăm și mai mult valoarea unui stil de viață activ, sănătos, o viață echilibrată însemnând, în primul rând, prevenție.

Lipsa evenimentelor de socializare pentru copii și a celor distractive și recreative, au determinat părinții din toată lumea să se adapteze și să realizeze eforturi uriașe pentru a compensa aceste lipsuri pentru cei mici, creând rutine și activități, prin care copiii să-și poată consuma energia, dar și prin care să contribuie în mod constructiv la o dezvoltare armonioasă. În sprijinul tuturor părinților, venim cu o serie de interviuri, prin care vom oferi informații folositoare direct de la specialiști.

În interviul de azi, kinetoterapeutul Larisa Popa ne vorbește despre importanța prevenției și a vieții active, încă din copilărie, dar și despre urmările sedentarismului, prezent la vârste fragede, în defavoarea rutinelor ce implică activități și jocuri outdoor, atât de esențiale în viața copiilor.

Ce beneficii aduce kinetoterapia pacienților aflați la vârsta preșcolară și școlară mică?

Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, indiferent de vârstă, dar cu atât mai mult în perioada de creștere. Pe lângă o dezvoltare armonioasă și echilibrată, previne multiple afecțiuni, cu care se confruntă cei mici, și care, odată cu înaintarea în vârstă, se pot agrava. Aș aminti de afecțiunile ce apar la nivelul coloanei vertebrale (cifoze, scolioze), picior plat (platfus).

Cât este de importantă este relația cu părinții pacientului, când acesta este un copil?

Un copil nu este capabil să ia singur decizii, părintele este cel care trebuie să-l îndrume și să fie un exemplu pentru acesta. Părintele este cel care observă dacă cel mic are o problemă și este singurul care poate furniza informații despre această situație. În calitate de terapeut, este benefic să informezi constant părintele despre cum decurge ședința de kinetoterapie și care sunt obiectivele pe mai departe. Este necesar să existe o colaborare strânsă între terapeut și părinte.

Care sunt cauzele și factorii favorizanți în deviațiile coloanei vertebrale la copii și cât este de esențială prevenția în aceste cazuri?

Cauzele sunt multiple, iar cu fiecare generație se adaugă tot mai multe pe această listă. În primul rând, pot avea o cauză congenitală. Cazurile ce apar în timp se pare că sunt din cauza musculaturii insuficient dezvoltate, conform vârstei, având ca bază cauze ca: inactivitatea fizică, poziția șezândă incorect, menținută timp îndelungat, numărul mare de kilograme al ghiozdanului etc.

Prevenția este esențială, deoarece copiii trebuie pregătiți și învățați continuu cum să aibă grijă de sănătate, fiind necesar ca formarea lor să înceapă de la cele mai mici vârste, pentru a deveni adulți sănătoși. Prevenția, care poate duce și la reducerea costurilor recuperării, îi va învăța să iubească mișcarea, devenind un exemplu pentru viitoarele generații, la rândul lor.

Jocurile copilăriei, din fața blocului, au fost înlocuite cu jocuri statice, indoor. Cât de mult consideri că influențează sedentarismul dezvoltarea armonioasă a viitorilor adulți?

Faptul că nu mai avem atât de mult contact cu natura are urmări mai puțin benefice asupra întregului organism, din punct de vedere anatomic și funcțional. Nu mă refer doar la sistemul musculo-scheletal, ci și la alte sisteme, precum sistemul cardiovascular, pulmonar, imunitar.

Dacă nu ne mișcăm, organismul nu se dezvoltă armonios. Jocurile din afara casei, care implică mai mulți copii, dezvoltă imaginația, capacitatea de socializare și chiar depășirea unor fobii și limite, prin competiție, cooperare și diversitatea jocurilor.

Un copil activ este un copil fericit?

Activitatea fizică zilnică ne consumă energia, iar în timpul nopții este obligatoriu să ne odihnim, pentru a o putea lua de la capăt în următoarea zi. Cu cât ne odihnim mai bine, cu atât avem mai multă energie pentru ziua ce va urma. Organismul va fi stimulat, iar acest lucru este caracteristic copiilor: energie și vitalitate.

Eu cred că un copil activ este un copil fericit, deoarece se va adapta ușor oricărei situații și va ști să facă față imprevizibilului. De asemenea, să nu uităm de „hormonii fericirii” (endorfinele, serotonina, melatonina), produși în mod natural de organism, în timpul și după exercițiile fizice.

6. Cum pot părinții să continue cu copii lor, acasă, activitatea ta din cabinet. Ce îi sfătuiești în acest sens, pentru o dezvoltare armonioasă a celor mici și o viață sănătoasă? 

În primul rând, îi sfătuiesc să devină un exemplu pentru copii, ei fiind oglindă vieții lor. Spun asta, deoarece am observat cu toții cum cei mici imită ceea ce facem noi, adulții. Îi îndemn să încerce cât mai multe activități și sporturi în aer liber, împreună, pentru a afla ce le place copiilor, mișcarea devenind astfel un stil de viață, nu o obligație.

Părinților copiilor cu deficiențe fizice le recomand la fel, însă după o evaluare de specialitate a copiilor și, ulterior – la recomandare – kinetoterapie, care poate fi suplinită cu sporturi adaptate vârstei și capacităților funcționale.

by Diana Turcu