„Dacă există o cultură familială în jurul alimentației sănătoase, copilul va învăța că excepțiile sunt excepții și nu o regulă!”| Sigina Pop, Nutriționist Dietetician

Educația pentru sănătate ne învață că, atunci când vorbim de o nutriție echilibrată, e necesar ca vitaminele, mineralele, carbohidrații, proteinele, dar și grăsimile să se regăsească atât în alimentația copiilor, cât și în cea a adulților, urmărind aceleași principii, dar cantități de substanțe nutritive diferite și adaptate.

Deoarece există mulți părinți interesați de formula optimă pentru o nutriție sănătoasă, care să susțină creșterea și dezvoltarea copilului, am apelat la un specialist, abordând acest subiect alături de Sigina Pop, Nutriționist Dietetician.

Sigina are o vastă experiență în controlul greutății și obezitate, dar și în dietetica specială – boli neoplazice, boli metabolice și cardiovasculare, boli alergice și autoimune. Formarea sa postuniversitară este în Nutrigenetică, știința care studiază felul în care nutrienții interacționează cu genele, modificându-le expresia.

În interviul acordat, ne vorbește despre provocări, tendințele alimentare ale copiilor, importanța obiceiurilor sănătoase, dar  și despre ce înseamnă cu adevărat o nutriție optimă și o viață echilibrată și activă.

Care consideri că este cea mai mare provocare, cu privire la cei mici, în calitate de nutriționist?

Părinții. Ei sunt cei care formează obiceiuri și comportamente. Și de ei depind tendințele alimentare ale copiilor. Este foarte important ca părinții să aibă deja obiceiuri echilibrate, să poată transmite un mesaj corect. Să fie loc și de mici excepții alimentare, dar baza sănătoasă să fie una solidă și practicată în casă. Sunt foarte mulți părinți care le dau copiilor alimente sănătoase, însă ei nu au grijă deloc de stilul lor alimentar. Unii dintre aceștia cred că nu vor fi observați, însă copilul înregistrează tot.

Ce alimente sunt recomandate pentru copii și care trebuie evitate, în această perioadă?

În această perioadă, la fel ca în oricare altele, trebuie evitate excesele. Dacă există o cultură familială în jurul alimentației sănătoase, nu e nevoie de un efort suplimentar de a oferi o alimentație îngrijită, iar copilul va învăța că excepțiile sunt excepții și nu o regulă.

La ce interval de timp, înainte și după servirea mesei, este potrivit ca cel mic să se joace și să facă mișcare sau sport?

Un copil activ este un copil sănătos. Este firesc să nu sară și să se joace imediat după o masă principală, dar poate avea activități de intensitate moderată – cu jocuri sau jucării care să permită o digestie optimă în următoarea oră.

Când devine greutatea copilului o problemă?

Greutatea în exces a copilului este un marker de relaționare nesănătoasă cu mâncarea. Trebuie analizat serios motivul pentru care copilul are alegeri alimentare, care se traduc în kilograme prea multe pentru vârsta și ritmul său de dezvoltare, iar aici tot cu părinții trebuie discutat. Niciodată problema nu e la copil.

Cât este de importantă legătura între sport și dietă, începând de la vârste fragede?

Obiceiul este o a doua natură. Desigur că îți poți forma obiceiuri mai bune și la vârsta adultă, când înțelegi utilitatea lor și, prin comportament repetat, să înlocuiești vechile obiceiuri. Însă dacă obiceiurile sănătoase legate de sport și alimentație sunt învățate de mic, totul pare mult mai firesc, mai natural și fără efort. Activitățile fizice și alimentația echilibrată, adaptate fiecărei etape de vârstă, îi vor asigura o calitate a vieții mai bună și mai puține probleme de sănătate la vârsta adultă.

Un copil hrănit în mod echilibrat este un copil activ și fericit?

Nutriția optimă este un permanent balans între alimentația sănătoasă și alimentația de confort, adică cea mai puțin sănătoasă pentru fizic, dar sănătoasă pentru psihic, dacă e cu caracter de ocazie. Echilibrul în farfurie merge mâna în mâna cu echilibrul psiho-emoțional familial. Dacă reglajele emoționale se fac mai des prin prezență și implicare, și mai rar prin recompense alimentare, desigur că vom avea un copil fericit.

by Diana Turcu